Tips om je steunzolen te onderhouden (onderhoudsgids)

steunzolen in sneaker

Nu je steunzolen hebt, wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk als nieuw houden. Ze krijgen echter heel wat te verduren wanneer je ze dagelijks draagt. Om hun levensduur te verlengen, is een goed onderhoud dan ook essentieel! Gelukkig is dat niet zo moeilijk en geven wij je hier alvast een aantal nuttige tips mee. 

Dagelijks onderhoud van je steunzolen

Gedurende de dag zullen je voeten onvermijdelijk beginnen te zweten. 

Je neemt je steunzolen dus best regelmatig of zelfs elke dag uit je schoenen om ze te luchten. Daardoor kunnen ze volledig drogen en zal je veel minder snel last hebben van slechte geurtjes. 

Draag je geen sokken in je schoenen en komen de steunzolen rechtstreeks in contact met je voetzolen? Trek dan een kort sokje over je steunzool heen. 

Zorg ervoor dat de opening van je sok aan de onderkant zit, zodat je geen last hebt van hinderlijke naden en dat de bovenkant van de steunzool volledig bedekt is. Je kan deze techniek ook perfect toepassen wanneer je de steunzolen in sandalen draagt.  

Hierdoor zal je de steunzolen langer mooi en proper kunnen houden. 

Reinigen van je steunzolen

De bekleding van je steunzolen maak je best regelmatig even schoon met een licht vochtige doek. 

Wanneer je steunzolen echt vuil zijn geworden, kan je ze met lauw water, een pH-neutrale zeep en een zachte doek reinigen. 

In plaats van een pH-neutrale zeep kan je ook wat soda of een scheutje azijn aan het water toevoegen. Gebruik zeker geen standaard zeep, deze zal de geurtjes enkel maar verergeren. 

Let er op dat je de steunzolen zeker niet laat weken, dat is niet goed voor de structuur van de zolen. 

Laat ze hierna rustig aan de lucht drogen. Leg ze zeker niet op de verwarming of gebruik geen haardroger, door de warmte zullen ze kapot gaan. 

Opgelet: steek je steunzolen niet in de wasmachine. Hierdoor kunnen de verschillende lagen van elkaar loskomen en kunnen ze gaan vervormen. Daardoor zullen je steunzolen een stuk sneller gaan verslijten en zullen ze hun werk ook niet meer doen. 

Reinigen van je lederen steunzolen

Lederen steunzolen behandel je best 4 keer per jaar met een voedende ledercrème zodat ze soepel blijven. Wij zijn hiervoor zelf fan van de Leather Cleaner & Conditioner van Vionic en de Collonil Carbon Gold voor glad leder.  

Wanneer ze vuil zijn, kan je ze op dezelfde manier reinigen als de steunzolen uit kunststof. Let ook hier op dat je ze zeker niet laat weken. 

Geurvrij houden van je steunzolen

Door het intensief gebruik van je steunzolen kunnen ze weleens een nare geur gaan verspreiden. Wanneer je zweet en je de steunzolen daarna niet voldoende verlucht, kunnen er zich bacteriën in je steunzolen nestelen. Die laatste zullen op hun beurt dan weer voor nare geurtjes zorgen. Hieronder vind je dus enkele tips om je steunzolen terug fris te laten ruiken! 

Verluchten

Na het dragen van je steunzolen neem je ze best uit je schoenen om ze te verluchten. Zo kunnen ze mooi opdrogen en krijgen de zweetgeurtjes geen kans. 

Diepvries

Leg de steunzolen 24 uur lang in een afgesloten plastieken zak in de diepvries. Door de kou zullen de bacteriën die voor de nare geurtjes zorgen, gedood worden. 

Thee of koffie

Leg een aantal ongebruikte theezakjes of koffiepads in je schoenen of bij je steunzolen, en je zal merken dat ze ‘s ochtends veel frisser ruiken. Koffie en thee werken namelijk neutraliserend. 

Soda

Soda heeft ook de eigenschap om geuren te neutraliseren. Doe dus wat soda in een panty of dunne sok en laat deze een nacht lang hun werk doen in je schoenen of op je steunzolen. 

De juiste sokken dragen

Het dragen van de juiste sokken kan helpen om zweetgeuren te vermijden. Zo heb je sokken die met antibacteriële stoffen zoals bamboe of zilver zijn gemaakt. Maar ook sokken van wol of een combinatie van katoen en wol zijn een goede optie. Deze absorberen het zweet goed en zorgen er zo voor dat je voeten droog blijven. 

Goede voethygiëne

Het goed verzorgen van je voeten is ook essentieel tijdens het bestrijden van zweetvoeten. Zorg ervoor dat je je voeten telkens goed afdroogt, ook tussen je tenen. 

Ook kan je een antitranspiratie zalf gebruiken zoals deze van Pedicare. Deze maakt je voeten geurloos, vermindert de transpiratie en doet overtollig eelt verdwijnen.

u7cFHnjQ6GqhIjZPopvD6m3s4 QFfj1mx4xtTXhD 0B

Besluit

Met deze tips zorg jij ervoor dat je steunzolen langer proper en geurloos blijven. Zo verleng je moeiteloos hun levensduur waardoor jij langer plezier hebt aan je steunzolen op maat. 

Ben je toch toe aan nieuwe steunzolen? Bij Corpedi kan je twee keer per maand terecht voor het opmeten van jouw steunzolen op maat. Daarbij neemt een podoloog een afdruk van je voeten en kan je de kant-en-klare steunzolen achteraf in onze winkel komen ophalen. Wil je graag meer weten of meteen een afspraak inboeken? Dat kan hier

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *