Wat is het verschil tussen wandelschoenen en loopschoenen? 

verschil wandelschoenen sportschoenen

Verschillende activiteiten zorgen ervoor dat je lichaam op andere manieren beweegt. Het dragen van de verkeerde soort schoenen voor je work-out kan de kans op blessures dan ook vergroten. 

Om je spieren en gewrichten dus pijnvrij te houden, pas je jouw schoenen daarom best aan de gelegenheid aan. Het is dan ook niet zomaar dat er zoveel verschillende soorten schoenen bestaan. Elk type schoen is ontworpen voor een specifieke activiteit. 

Zo bieden loopschoenen bijvoorbeeld extra demping voor lange afstanden, terwijl wandelschoenen dan weer meer ondersteuning bieden. Hoewel ze enkele overeenkomsten hebben, hebben ze vaak dus andere kwaliteiten. 

In dit blogartikel gaan we hier dieper op in en geven we je enkele tips mee over waarop je moet letten bij het kopen van de juiste schoen. 

Het belang van goede schoenen tijdens het sporten 

Goede schoenen die je voeten ondersteunen en beschermen zijn altijd belangrijk. Alleen is de belasting op je voeten tijdens het sporten nóg groter dan wanneer je gewoon participeert aan het dagelijkse leven. Het is daarom raadzaam om extra aandacht te besteden aan je voeten

In de eerste plaats is de kans op een blessure een stuk kleiner met goede, degelijke schoenen aan je voeten. Vering en demping zijn hierbij de sleutelwoorden. 

Sportschoenen met weinig demping in de zolen zullen de voetboog minder ondersteunen, waardoor voetklachten op termijn de kop zullen opsteken. Ook stressfacturen komen veel voor als gevolg van overbelasting. 

Vangen je schoenen de schokken van je bewegingen niet goed op, dan zal dat uiteindelijk ook je sportprestaties beïnvloeden. Sporten met pijnlijke voeten kan namelijk maar weinig goeds opleveren. 

Kortom, kies voor degelijke sportschoenen met dempende zolen. Want goedkoop, is duurkoop.  

Wandelschoenen versus loopschoenen

Hoe kan je wandelschoenen herkennen?

In tegenstelling tot loopschoenen, zijn wandelschoenen veel minder licht. Ze zijn wat robuuster en steviger. Dit zorgt voor meer stabiliteit aan de voet, wat de impact op je enkels en kuiten vermindert. Bij sommige wandelschoenen is de schacht ook iets hoger. Hierdoor is je enkel beter beschermd en is het moeilijker om je voet om te slaan.

Waarop moet je letten bij het kopen van wandelschoenen?

In vergelijking met hardlopen, is wandelen slechts een weinig belastende vorm van lichaamsbeweging. Het afrollen van de voet verloopt bij wandelen juister, waardoor het gewicht gelijkmatiger verdeeld wordt over de voeten. 

Dit komt door de relatief langzame snelheid die je aanhoudt. De voet krijgt dan meer tijd om op natuurlijke wijze af te rollen van de hiel naar de middenvoet en tot slot naar de tenen. 

Je spieren, pezen en gewrichten worden minder belast, omdat de impact van de landing relatief klein is. Daarom is demping geen prioriteit nummer één bij wandelschoenen, in tegenstelling tot bij loopschoenen. 

Vergis je echter niet: een zool die schokken goed opvangt, is altijd van belang. 

Echter, goede wandelschoenen onderscheiden zich niet door hun uitstekende vering. Wel doordat ze een goede ondersteuning aan de voeten en enkels bieden, wat resulteert in een betere stabiliteit. 

Daarnaast moet je bij wandelschoenen ook letten op een ademende voering. Dit helpt bij het voorkomen van zweet en hitte binnen de schoen. Vooral bij duursporten is dit heel erg belangrijk. Tot slot is het ook van belang dat er zo min mogelijk wrijving is tussen je huid en de schoen. Hiermee voorkom je pijnlijke blaren. 

Extra tip: let erop dat je wandelschoenen zijn voorzien van een waterdicht membraan. Dit membraan zorgt ervoor dat je schoenen het vocht van buiten tegenhouden. Handig, want als je aan het wandelen bent en er trekt een regenbui over, dan wil je geen natte voeten krijgen.  

De schoenen van Vionic zijn niet de typische wandelschoenen om mee te gaan hiken door de bossen, maar ze beschikken wel over dezelfde kwaliteiten wat betreft voetcomfort. 

Het Vio-Motion™ voetbed speelt hierin een grote rol. Dit orthopedische voetbed creëert namelijk drie zones van comfort voor een optimale ondersteuning van de voetboog. Zo doet het eigenlijk dienst als een soort ingebouwde steunzool.

VIONIC nolan BLACK
VIONIC nolan BLACK
VIONIC trent GREY
VIONIC trent GREY

Dankzij deze technologie loop je zonder problemen een hele dag door op wolkjes. Sterker nog: de sportieve wandelschoenen van Vionic helpen ook aandoeningen te voorkomen én te genezen. Denk hierbij aan hielspoor, een hallux valgus en platvoeten. 

Zit er in onze collectie geen paar voor jou tussen? Dan zijn de sportzolen van Vionic het ideale alternatief. Deze inlegzolen helpen om overpronatie van voeten te verminderen en gerelateerde klachten te verhelpen. Bovendien bieden ze een maximale ondersteuning. Ze zijn ideaal voor lange wandelingen of dagelijkse loopsessies, mede dankzij de ingebouwde kussentjes aan de hiel en tenen. 

Q60Mlwi txfJmJNeoGlHo7I385pKn S 3BgbNiUKGGI2U4a9tDT20pCXm5oYnWpEgmBa0Y02pw0kcK2py5ytwcq8 0p OsIaxbDZ2Bat8oDKqSyy tAYr7I7qrmvl34ulZDHs56IPoQ1ksh8 kg
VIONIC inlegzolen RUNNING & WALKING

Hoe kan je loopschoenen herkennen? 

Loopschoenen zijn speciaal ontworpen om schokken te dempen. Je kan ze dus meestal herkennen aan de extra ‘cushioning’ in de zool. Ook zijn loopschoenen lichter van constructie dan wandelschoenen. Goede loopschoenen hebben tot slot een offset van 10 mm of meer door de extra demping in de hak. 

Waarop moet je letten bij het kopen van loopschoenen?

Bij het lopen van hogere snelheden, worden je spieren, pezen en vooral gewrichten heel erg belast. Vooral bij lopers met een haklanding. 

Extra demping en vering is daarom het allerbelangrijkst bij loopschoenen. 

Goede loopschoenen zijn bovendien doorgaans licht van gewicht. Tijdens het lopen wil je namelijk zo min mogelijk extra gewicht aan je voeten. Met lichte loopschoenen verbruik je minder energie en maak je meer vooruitgang.

De sportschoenen van Vionic zijn daarom ideaal om een rondje te gaan joggen: ze beschikken over alle kwaliteiten die een goede sportschoen nodig heeft. Uniek is bovendien de stevige, thermoplastische hielcontrefort voor meer stabiliteit en ondersteuning. 

VIONIC 23mwalk GREY
VIONIC 23mwalk GREY
VIONIC 23walk VAPOR BLUE HAZE
VIONIC 23walk VAPOR BLUE HAZE

Bovendien zijn de orthopedische uitneembare zolen voorzien van een antibacterieel bovenmateriaal om zweetgeurtjes tegen te gaan. Veel van de Vionic sportschoenen beschikken bovendien over het APMA-keurmerk, dat 15.000 podotherapeuten vertegenwoordigd in de VS. 

Besluit

Afhankelijk van welke activiteit je plant, heb je een andere ondersteuning van je voeten nodig. Daarom is het enorm belangrijk om je schoenen mee aan te passen aan de activiteit. Wandelschoenen en loopschoenen lijken op het eerste zicht misschien wel op elkaar, maar toch hebben ze hun eigen specifieke kenmerken. En daar let je best goed op bij je aankoop. 

Raad nodig over welke schoenen je de beste ondersteuning geven bij welke activiteit? Aarzel dan zeker niet om het Corpedi team te contacteren, wij helpen je graag verder!

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *