Wat is hielspoor? Oorzaken, symptomen en wat doe je eraan

Heb je al even last van een stekende pijn in je hiel? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met hielspoor. Het is een vervelende aandoening, maar gelukkig eentje dat je gemakkelijk kan behandelen. 

We geven je hier graag meer info over wat hielspoor juist is, wat de symptomen zijn en wat je eraan kan doen. Zo kan jij je binnenkort opnieuw pijnvrij bewegen! 

Wat is hielspoor?

Zoals hielspoor het zelf al zegt, is het een aandoening in je hiel. Het komt voornamelijk voor bij mensen tussen 40 en 60 jaar oud. 

Bij hielspoor of fasciitis plantaris voel je een stekende pijn in je hiel. De pijn bevindt zich vaak aan de onderkant van je hiel. Dit komt doordat zich onderaan je voet een pees bevindt die van je tenen tot aan je hak loopt. Deze fascia plantaris is een soort peesplaat bestaand uit een vezelrijke structuur die de voetboog ondersteunt. Bij veel beweging wordt deze voortdurend uitgerekt en kan de aanhechting ervan onder grote druk komen te staan. 

Bijgevolg kan deze pees irriteren of ontsteken, en kan je een stevige stekende pijn ervaren. Na een tijdje kan de pijn ook uitstralen naar je achillespees en kan het hielbeen pijnlijk zijn bij aanraking. Dat is iets wat je zeker willen vermijden! 

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

Er zijn verschillende symptomen van hielspoor en ook niet iedereen zal hiervan alle symptomen ervaren. We zetten de belangrijkste hier voor je op een rijtje: 

  • Een stekende pijn in je hiel. Deze is vaak erger wanneer je na een langere tijd terug recht staat. Bijvoorbeeld ‘s morgens wanneer je uit bed komt of na lange tijd in de zetel gezeten te hebben. 
  • Wanneer je op blote voeten loopt zonder enige ondersteuning. 
  • Wanneer je lang staat of loopt. 
  • Bij intensieve sporten waarbij je een grote impact krijgt op je voeten. Denk hier bijvoorbeeld aan lopen. 
  • Bij stress kan de peesplaat zich ook aanspannen. 

Hielspoor blijft vaak ook lang onder de radar omdat de klachten verdwijnen wanneer je zit of ligt. Maar ook wanneer je terug in beweging bent, zal de pijn afnemen. 

Vaak heb je het meeste pijn wanneer je vanuit rust je voeten belast. Denk hierbij aan ‘s morgens op te staan of terug recht te staan nadat je lang hebt gezeten. 

In ruststand verkort de peesplaat namelijk waardoor deze opnieuw moet stretchen en terug moet wennen aan de beweging. Tijdens de beweging mindert de pijn dan ook weer, maar helaas komt deze wel telkens terug. 

Doordat de pijn telkens wat afneemt tijdens het bewegen, zien we dat veel mensen langer dan nodig met de klachten blijven lopen. Zo worden de (pijn)klachten namelijk alleen maar erger en wordt de behandeling ook moeilijker. 

Daarom is het dus belangrijk dat je hielspoor zo snel mogelijk herkent en behandelt. 

Symptomen van hielspoor

Wat zijn de oorzaken van hielspoor? 

Hielspoor wordt voornamelijk veroorzaakt door een overbelasting van je voet. Denk hierbij aan veel wandelen, hardlopen, intensief sporten, springen, etc. 

Ook overgewicht kan ervoor zorgen dat je sneller last kan hebben van hielspoor doordat er een grotere belasting is op je voeten. 

Daarnaast kan een verkeerde stand van je voeten en een afwijkend looppatroon ook bijdragen aan de ontwikkeling van hielspoor. Hiervan is overpronatie een goed voorbeeld. Hierbij slaan de voeten naar binnen wanneer je staat of wandelt. 

Ook een verkorte achillespees of verkorte en stijve kuitspieren door te weinig beweging of stretching kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van hielspoor.  

Tot slot kan je ook last krijgen van hielspoor wanneer je vaak voor lange tijden op een harde, platte ondergrond stilstaat zoals beton of asfalt. 

Wat kan je doen tegen hielspoor? 

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om hielspoor te verlichten en op te lossen. We lijsten ze hier voor je op: 

Geef je voeten rust

Door je voeten wat rust te geven, ga je ze automatisch minder zwaar belasten. Met rust bedoelen we overigens niet dat je helemaal niets meer mag doen. De bedoeling is dat je wel in beweging blijft, maar op zo’n manier dat je de impact op je voeten gaat verminderen. 

Zo loop je beter niet meer met blote voeten op harde oppervlakken. Deze oppervlakken vangen namelijk geen schokken op waardoor je voeten te hard belast worden. 

Bij zwaar overgewicht kan het ook helpen om enkele kilo’s te vermageren. Daardoor zal je de belasting op je fascia plantaris ook kunnen verminderen.

Vaak zien we dat de pijnklachten zelf weer weg gaan. 

Oefeningen 

Ontlast je voeten door minder belastende oefeningen uit te voeren. Zwemmen en fietsen zijn hiervoor ideaal. Ook dagelijks stretchen kan ervoor zorgen dat de elasticiteit van je fascia plantaris verbetert, waardoor je minder last zal krijgen. 

Verder kan je kinesist je ook verder helpen met een aantal gerichte oefeningen om hielspoor effectief te gaan behandelen. 

oefeningen met lichte impact om hielspoor te behandelen

Hielspoor tapen

Je kan de druk ook verlichten door je voet in te tapen met sporttape of compressiekousen te dragen. Hierdoor zal je de druk ook gaan verlichten waardoor je minder pijn zal ervaren. 

Aangepaste schoenen

Je voeten de juiste ondersteuning geven, helpt bij het behandelen én het voorkomen van hielspoor. Doordat je voeten de nodige steun krijgen en schokken voldoende worden opgevangen, is de kans op hielspoor veel minder groot. 

Door het aangepaste orthopedische voetbed geven deze schoenen je stabiliteit, ondersteuning en demping. Bovendien zijn er tegenwoordig ook heel wat modieuze comfortschoenen op de markt waardoor je niet hoeft in te boeten op stijl en comfort. Onze uitgebreide collectie kan je hier bekijken. 

Liever wat extra hulp? We helpen je graag verder via onze livechat of in onze winkel in Noorderwijk. 

Comfortschoenen van Corpedi

Steunzolen op maat

Net zoals aangepaste schoenen zullen steunzolen je die extra ondersteuning geven. Doordat ze helemaal op maat van jouw voeten gemaakt zijn om zo je voetstand te optimaliseren, zullen ze je de meest ideale steun geven. 

Heb je interesse in steunzolen op maat? Dankzij onze samenwerking met podologen kan je deze laten opmeten bij ons in de winkel. Het meetmoment kan je hier vastleggen. 

Daarnaast bieden we ook orthopedische zolen aan. Ook deze zullen ervoor zorgen dat de voetstand gecorrigeerd wordt en dat schokken beter opgevangen worden. Je kan onze verschillende inlegzolen hier bekijken. 

Dokter

Bij de meeste mensen gaat de pijn vanzelf over wanneer je de bovenstaande tips toepast. In sommige gevallen blijft de pijn hardnekkig aanhouden en is een bezoek aan de dokter aangeraden. 

De dokter kan je dan een injectie geven met corticosteroïden. Deze helpen tegen de ontsteking en de pijn. Heel soms wordt er ook een operatie voorgesteld, maar dat is eerder zeldzaam.  

Hoe kan je hielspoor voorkomen? 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Ook in het geval van hielspoor. 

Enerzijds is voldoende bewegen op een manier die voor niet te veel impact zorgt altijd een goed idee. Actieve voeten hebben namelijk een goede doorbloeding en zullen daardoor minder kans hebben op irritaties of ontstekingen. 

Anderzijds is het belangrijk dat je een goede ondersteuning voorziet voor je voeten. Schoenen met een orthopedisch voetbed zullen schokken goed opvangen en je voeten de steun geven die ze verdienen. 

Onderschat dus zeker de impact van goede schoenen niet! 

Besluit

Hielspoor is een vervelende en pijnlijke aandoening aan je hiel. Gelukkig kan je deze goed verhelpen en zelfs voorkomen door het beperken van de impact op je voeten. Dit doe je onder andere door het dragen van aangepast schoeisel, voldoende te stretchen en het kiezen voor oefeningen met een lichte impact op je voeten.  

Heb je nog vragen over het kiezen van de juiste schoenen met een orthopedisch voetbed? Dan kan je ons gerust contacteren via de livechat of het contactformulier. Verder helpen we je ook altijd graag verder in onze winkel in Noorderwijk. Onze volledige collectie bekijk je alvast hier

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Open chat
    1
    💬 Kan ik je helpen?
    Scan the code
    Hallo, kan ik je helpen? 😀
    Chat met Heleen via WhatsApp of
    bel naar 014 15 19 77