Wanneer zijn steunzolen een goed idee? (Leidraad)

Volgens de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten krijgt ongeveer 57 procent van de mensen last van voetklachten in hun leven. Dat is heel wat! In je omgeving zal je dus hoogstwaarschijnlijk ook wel wat mensen kennen die steunzolen dragen. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je zelf steunzolen nodig hebt? Wij geven je hier alvast een leidraad mee! 

Bij welke klachten zijn steunzolen aangewezen? 

Wanneer je pijn hebt in je voeten tijdens het staan of lopen, kan dat een indicatie zijn dat je steunzolen nodig hebt. 

Dit kunnen standaard pijnklachten zijn zoals pijn aan de bal van je voeten door een overbelasting, maar ook voetafwijkingen kunnen hier aan de oorsprong van je pijn liggen. 

Zo kan het bijvoorbeeld voorvallen dat je voeten te ver naar binnen zakken (platvoeten) of dat je een hallux valgus aan het ontwikkelen bent. Maar ook hielspoor, hamertenen, holvoeten en andere aandoeningen aan je voeten kunnen je heel wat pijn bezorgen. 

In deze gevallen kunnen steunzolen de oorzaak van je pijn aanpakken.

Daarnaast zijn mensen met diabetes en reuma gevoeliger aan voetklachten en kunnen steunzolen hen verlichting brengen. 

Tot slot kunnen steunzolen ook pijn in je knieën, bekken, heupen, rug of nek verhelpen. Doordat je voeten in een verkeerde stand staan, heeft dat namelijk ook invloed op de rest van je gewrichten en spieren. 

Je mag dan ook niet vergeten dat je voeten elke dag weer opnieuw je volledige lichaam ondersteunen. Dat is een stevige belasting! 

Steunzolen zorgen er dan voor dat je voeten opnieuw in de juiste positie gezet worden en dat de pijn zal verdwijnen. 

Hoe helpen steunzolen bij deze pijnklachten? 

Zoals hun naam het zelf zegt, geven steunzolen heel wat steun aan je voeten

Steunzolen zorgen dus voor een betere drukverdeling en een betere schokdemping tijdens het wandelen. Daarnaast gaan ze er ook actief voor zorgen dat ze de voetstand en bijgevolg ook je lichaamshouding bijsturen.  

Deze steunzolen worden dan op maat van jouw voeten opgemeten zodat jouw voetstand mooi gecorrigeerd wordt. Daardoor zal je op termijn merken dat je andere klachten, zoals bijvoorbeeld pijn in je rug, ook zullen verdwijnen. 

Kunnen orthopedische schoenen ook helpen bij pijnlijke voeten? 

Semi-orthopedische schoenen, zoals bjivoorbeeld Solidus, Xsensible en Vionic, gebruiken vaak inlegzolen die geïnspireerd zijn op de technologie van steunzolen. Deze zullen je voeten ook de nodige steun geven waardoor je voetstand automatisch beter zal worden. 

In bepaalde gevallen zal de correctie van deze schoenen echter niet voldoende zijn om de pijnklachten volledig te verlichten. Op dat moment kijk je dus best naar aangepaste steunzolen

Doordat deze volledig op maat van jouw eigen voeten gemaakt worden, zullen ze je de meest optimale correctie van jouw voetstand kunnen geven. 

Semi-orthopedische schoenen hebben naast een beter voetbed ook andere eigenschappen die ervoor zorgen dat ze jouw voeten de best mogelijke pasvorm en ondersteuning bieden

Daarnaast hebben de meeste orthopedische schoenen ook een uitneembaar voetbed waardoor jij ze zonder probleem met je steunzolen op maat zal kunnen dragen! 

Deze schoenen dragen dus ook zeker bij tot je algemene voetgezondheid. 

Preventief steunzolen dragen

Je kan steunzolen ook gerust preventief dragen. Zeker wanneer je de hele dag op je voeten staat kunnen steunzolen je dan die extra ondersteuning bieden. 

Ook voor mensen die graag sporten, zorgen steunzolen voor steun om zo de extra belasting van de voeten op te vangen. 

Tot slot zijn ook kinderen gebaat bij het dragen van steunzolen. Tijdens het opgroeien zijn hun voeten nog in volle ontwikkeling en is alle extra steun dus meer dan welkom! 

Besluit

Pijn aan je voeten of andere gewrichten is niet aangenaam en je blijft er best ook niet te lang mee rondlopen. Deze pijnen kunnen we vaak herleiden naar een verkeerde stand van je voeten en kunnen we dan ook gericht gaan oplossen door het dragen van steunzolen op maat. 

Wil jij graag steunzolen op maat? Bij Corpedi kan je jouw steunzolen twee keer per maand laten opmeten door podologen. Met de genomen afdruk maken zij jouw steunzolen op maat en die kan je dan achteraf bij ons in de winkel ophalen. Een afspraak voor de opmeting van jouw steunzolen kan je hier maken! 

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *