Wat zijn platvoeten en wat kan je er aan doen?

Wat zijn platvoeten

Iedere voet is anders en er zijn vele vormen en standen van een voet die als normaal beschouwd worden. Een vrij bekende afwijking van de voetstand daarentegen, zijn platvoeten. Met alle vervelende kwaaltjes van dien. 

Bijkomend zien we ook dat de coronapandemie er destijds voor gezorgd heeft dat veel mensen een ergere vorm van platvoeten hebben gekregen, doordat deze niet op tijd behandeld werden. 

Dringend tijd om in dit artikel dus eens te bekijken wat platvoeten nu juist zijn en hoe je ze kan behandelen!  

Wat zijn platvoeten?

Platvoeten – ook gekend als doorgezakte voeten – zijn een veelvoorkomend probleem. Hierbij is de voetboog aan de binnenkant van de voet ingezakt of zelfs helemaal verdwenen.

Bij platvoeten zijn de pezen en ligamenten in je voeten dus zodanig verzwakt dat je voetboog begint door te zakken. Zodoende is er geen holte meer aanwezig in de voetboog en staat je voet dus volledig plat op de grond. 

Bij een gezonde stand van je voet zit er een holte van ongeveer 1,3 cm tussen je voetboog en de oppervlakte waarop je staat. Wanneer deze ruimte kleiner is, dan spreken we dus van platvoeten. In ernstige gevallen zien we zelfs dat de ruimte volledig verdwenen is en dat de voet helemaal plat op de grond staat. 

Platvoeten

De fysiologische platvoet (soepele platvoet)

Bij een fysiologische platvoet spreken we van een platvoet wanneer je recht staat. Echter zien we wel een normale voetboog wanneer je op de tippen van je tenen gaat staan en je voet uitstrekt. 

Ongeveer 90% van de platvoeten zijn fysiologisch. 

De pathologische platvoet (stijve platvoet)

De overige 10% van de platvoeten, zijn pathologische of stijve platvoeten. Wanneer je op je tenen gaat staan of je voet strekt, zal ook hier de voetboog plat blijven. 

Vaak gaat dit gepaard met stijfheid in de achter- en middenvoet of aan elkaar gegroeide botjes tijdens de ontwikkeling van de voet. 

Wat zijn de oorzaken van platvoeten? 

Fysiologische of soepele platvoeten zien we vaak bij kinderen. Het is namelijk een normaal verschijnsel tijdens de ontwikkeling van hun voeten. In de meeste gevallen groeien de kinderen hier gewoon uit. Bij het ouder worden, ontwikkelen de voetbogen zich namelijk verder en lossen de platvoeten zich dus automatisch op. 

Ook bij volwassenen zien we deze soepele platvoeten, maar zijn deze eerder een gevolg van te korte kuitspieren of een verkeerde stand van de benen

Pathologische of stijve platvoeten daarentegen, zijn vaak aangeboren en worden al snel na de geboorte vastgesteld. 

Enerzijds spelen er dus genetische factoren mee. Als je ouders platvoeten hebben, is de kans groot dat jij er ook hebt. 

Anderzijds zijn er een heel aantal andere oorzaken zoals zwakke voetbogen, voet- of enkelblessures, (reumatoïde) artritis, neurologische schade en scheuring van de achterste tibiale pees. Bovendien heb je ook meer kans om platvoeten te ontwikkelen bij obesitas en diabetes. 

Tot slot mogen we het effect van slechte schoenen ook niet onderschatten. Doordat je voetboog niet voldoende steun krijgt, zal deze sneller doorzakken. Daardoor zal je sneller last krijgen van platvoeten en de bijbehorende (pijnlijke) kwaaltjes. 

Het belang van schoenen die voldoende ondersteuning bieden, is dus onmiskenbaar!  

Wat zijn de gevolgen van platvoeten? 

Soepele platvoeten zijn vaak pijnloos. Echter, als deze niet correct ondersteund worden, kunnen er toch pijnklachten en andere kwaaltjes ontstaan. 

Bij platvoeten worden de middenvoet en het hielbeen naar binnen gekanteld, waardoor er extra druk op komt te staan. Zo ontstaat er in de meeste gevallen pijn in de gewrichten, maar ook de spieren en ligamenten aan de voet worden niet gespaard. 

De ligamenten aan de voet zijn bij platvoeten vaak wat verslapt, waardoor de voet inzakt en de voetstand wijzigt. Door de ongelijke verdeling van je gewicht en de verkeerde houding van de voet, zal ook de houding van je lichaam veranderen. 

Wanneer je platvoeten niet behandelt en niet correct ondersteunt, zal dit invloed hebben op de stand van je benen en knieën. Daardoor zal je last krijgen van pijnlijke knieën en bijgevolg ook van een pijnlijke rug

Daarnaast zien we ook vaak dat de schoenen sneller slijten aan 1 kant door het verkeerde looppatroon

Tot slot kan je bij platvoeten ook last krijgen van overpronatie. Hierbij rollen de voeten naar binnen wanneer je staat of wandelt. Bijkomend zorgt het ervoor dat je voeten naar buiten zullen wijzen. 

Het niet behandelen van platvoeten heeft invloed op ons hele lichaam. Gevolgen die we liever willen vermijden dus! 

279737883 165820502489327 3177963119320562593 n

Wat kan je doen tegen platvoeten? 

Spieren versterken met oefeningen 

In samenspraak met een kinesist kan je bepaalde oefeningen doen om de sterkte en flexibiliteit van je voeten en enkels te verbeteren. Dit kan helpen om de symptomen te verlichten.

Steunzolen 

Om pijn en klachten te verlichten, kan je steunzolen op maat laten maken. Deze zullen je voetboog een betere ondersteuning geven en de verdere doorzakking van je voet tegenhouden of corrigeren. Daardoor zal je voet terug rechter komen te staan en zal de overbelasting op de pezen afnemen. Ook je looppatroon zal zo een pak verbeteren. 

Kies je liever voor een kant-en-klare oplossing? Dan zijn voorgevormde  inlegzolen zoals die van Vionic een goede optie voor jou. 

Deze inlegzolen komen in verschillende uitvoeringen en zorgen voor een juiste ondersteuning van jouw voeten. Zo helpen ze om jouw voetstand te corrigeren en je pijnklachten te verhelpen. Bovendien passen ze in de meeste schoenen met uitneembare zolen. 

Vionic inlegzolen

Orthopedische schoenen

Naast steunzolen is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor stevige orthopedische schoenen

Zo hebben de schoenen van Vionic een orthopedisch voetbed om jouw voeten de juiste ondersteuning te kunnen geven. Het gepatenteerde Vio-Motion™ voetbed creëert drie zones van comfort voor een optimale ondersteuning van de voetboog. 

En het is net die voetboog die een goede ondersteuning nodig heeft bij het behandelen en corrigeren van platvoeten. 

Zo doet het voetbed eigenlijk dienst als een ingebouwde steunzool, maar dan gecombineerd met een trendy look. 

Operatie

Wanneer de platvoeten niet tijdig behandeld worden, kan het nodig zijn om een chirurgische ingreep te laten uitvoeren. 

Bij ernstige platvoeten kunnen bepaalde botjes in je voet aan elkaar groeien en moeten deze operatief gesplitst worden. Dit is best een ingrijpende behandeling en willen we dus liefst van al vermijden. Dit kan dan ook door het dragen van aangepaste, orthopedische schoenen en/of steunzolen wanneer je er op tijd bij bent. 

Blijf dus zeker niet met pijn lopen en ga op tijd naar de dokter! 

Besluit

Platvoeten zijn een veelvoorkomend iets en zijn gelukkig goed te behandelen als je er op tijd bij bent. Een goede ondersteuning van jouw voetbogen met aangepaste steunzolen en schoenen zijn hiervoor dus essentieel. 

Vragen over het aanbod van orthopedische schoenen bij Corpedi? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren, wij helpen je graag verder! 

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *