Veelvoorkomende voetproblemen en hoe Vionic hierop inspeelt (lijst)

veelvoorkomende voetproblemen

Voetklachten komen veel voor. En dat is niet abnormaal: een mens legt in zijn of haar leven gemiddeld 250.000 kilometer af. Dat is het equivalent van ongeveer zes keer de wereld rond. Je legt dus enorme afstanden af met je voeten.

Voetklachten komen daarom vaker voor dan je denkt. Net zoals alle andere delen van je lichaam, krijgen ook je voeten te maken met slijtage naarmate je ouder wordt. 

Echter, naast veroudering komen veel voetproblemen ook voort uit het veelvuldig dragen van verkeerde schoenen. Ze bieden onvoldoende steun, corrigeren de voetstand niet en vangen schokken minder goed op. 

Het resultaat? Voetpijn en andere klachten. De remedie is nochtans simpel: kies voor een schoen die je voet ondersteunt, corrigeert en stabiliseert. En dat is precies wat Vionic doet. 

Hoe dat in zijn werk gaat, lees je in dit artikel. We gaan dieper in op de meest voorkomende voetproblemen en hoe de schoenen van Vionic deze problemen voorkomen en/of verhelpen. 

Hielspoor (Plantar Fasciitis)

Hielspoor, ofwel fasciitis plantaris, is een blessure waarbij – als gevolg van overbelasting – de peesplaat aan het hielbeen ontstoken geraakt. Typische symptomen zijn pijn onder de hiel bij lang staan of lopen. 

De pijnklachten bevinden zich meestal aan de achterzijde of onderzijde van het hielbeen. Hielspoor is de meest voorkomende oorzaak van hielpijn. Meer dan 10% van de mensen heeft er ooit wel eens last van gehad.

hielspoor

Overbelasting kan veroorzaakt worden door sporten of overgewicht, maar dikwijls ook door een verkeerd looppatroon of een verkeerde stand van de voeten. Slechte schoenen die je voeten onvoldoende steun bieden, zijn hiervan de dader. 

Hoe verhelpt/voorkomt Vionic hielspoor?

Het Vionic voetbed is een knap, biomechanisch huzarenstukje, en daar is menig podoloog het mee eens. Sterker nog: podologen schrijven Vionic schoenen en steunzolen regelmatig voor bij aandoeningen zoals fasciitis plantaris of hielspoor.

Zoals eerder aangehaald, is een verkeerde stand van de voeten ƩƩn van de belangrijkste oorzaken van hielspoor. Bijna 10% van de hielspoor-patiƫnten geeft aan dat het dragen van slechte schoenen de oorzaak is van hun klachten.

vionic voetbed

Vionic schoenen zijn in de eerste plaats een eerste verdedigingslinie om hielspoor op afstand te houden. Het orthopedische voetbed heeft hier alles mee te maken: het ondersteunt de voet optimaal en zorgt voor een natuurlijk looppatroon. 

Daarnaast helpt het ook de pijn te verminderen door zijn demping onder de hiel. Dit verzacht het neerkomen van de hiel. Vooral als je al last van hielspoor hebt, is dit erg belangrijk.

Achillespees ontsteking (Tendinitis)

Onze spieren worden met onze botten verbonden door pezen. De achillespees bijvoorbeeld, verbindt de kuitspier met je hak. Het is de sterkste pees van het lichaam.

Als een spier echter veel gebruikt wordt en de pees dus veel belast wordt, kan dit resulteren in kleine scheurtjes. Dit veroorzaakt pijn en geeft een sterk branderig gevoel. Vaak is de pijn met Ć©Ć©n vinger aan te wijzen.

achilles pees ontsteking

Overpronatie of platvoeten ligt dikwijls aan de oorzaak van een achillespees ontsteking. Hierbij kantelen de enkels naar binnen tijdens het staan en lopen. Omdat de voeten daarbij in een onnatuurlijke positie staan, zorgt dit voor overbelasting. 

Een peesontsteking geneest gelukkig meestal vanzelf in enkele weken tot maanden. Indien je echter niet snel en correct handelt (lees: aangepast schoeisel), kan het zijn dat de pijn erger wordt en steeds terugkeert. In dat geval spreken we van een chronische peesontsteking. Het is dus belangrijk om deze klachten niet zomaar te negeren. 

Hoe verhelpt/voorkomt Vionic een peesontsteking?

De orthopedische schoenen van Vionic corrigeren de voetstand indien nodig. Dit lijkt overbodig, maar dat is het absoluut niet. Want zonder dat ze het zelf beseffen, hebben veel mensen een verkeerd looppatroon.

Het gevolg hiervan is dat het lichaam uit balans raakt, waardoor spieren onder druk komen te staan. Dit veroorzaakt diverse lichamelijke klachten, waaronder een achillespees ontsteking. 

De schoenen van Vionic verhelpen dit probleem doordat ze het natuurlijk afrollen van de voet ondersteunen. Hiermee verminder je de kans op overbelasting. Het lichaamsgewicht wordt op natuurlijke wijze verdeeld over de voetzool, waardoor de juiste spieren gebruikt worden. 

Bunion (Hallux Valgus)

Bij Hallux Valgus groeit de grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen. Daardoor ontstaat er een knobbel aan de zijkant van de voet bij het begin van de grote teen. Deze knobbel wordt een bunion genoemd. 

Een Hallux Valgus geeft met name klachten bij het dragen van nauw aansluitend schoeisel of hoge hakken. Daarnaast kunnen ook eelt, blaren en wondjes ontstaan op de knobbel door druk en wrijving in de schoen.

hallux valgus

De aandoening is soms aangeboren en kan erfelijk zijn. Bij niet-aangeboren Hallux Valgus is verkeerd schoeisel dikwijls de grootste boosdoener. In landen waar mensen vooral op blote voeten lopen, komt Hallux Valgus bijvoorbeeld vrijwel niet voor. De link met het dragen van ongeschikt schoeisel is daarom snel gelegd.

Hoe verhelpt/voorkomt een bunion? 

De orthopedische schoenen van Vionic helpen een bunion in de eerste plaats vooral voorkomen, doordat ze de voetstand corrigeren en doordat ze voldoende steun geven. Daarnaast bieden ze ook voldoende ruimte aan de voet. 

Echter, naast voorkomen kunnen de orthopedische schoenen van Vionic dit probleem ook verhelpen of verlichten. De meest effectieve behandeling is het kopen van passende en voldoende ruime schoenen die voldoende steun bieden. Hiermee verlicht je de druk op de knobbel. 

Mortonse neuralgie (Intermetatarsal Neuroma)

Mortonse neuralgieā€Æis een zenuwinklemming (neuroom) tussen twee middenvoetsbeentjes. Meestal betreft het de kopjes van het derde en vierde middenvoetsbeentje. 

Klachten uiten zich doorgaans in tintelingen, prikkelingen, een verdoofd en koud gevoel, kramp en een brandende of stekende pijn. De pijn situeert zich in de voorvoet en de tenen. 

Doorgaans liggen te smalle of krappe schoenen aan de oorzaak van dit probleem. Ook kan het zijn dat er sprake is van een afwijkende stand van de tenen of de voeten. 

Hoe verhelpt/voorkomt Vionic een mortonse neuralgie? 

De klachten van een morton neuroom zullen niet vanzelf weggaan als de druk niet van de zenuw wordt gehaald. Het is dus belangrijk dat je actie onderneemt. De juiste schoenen spelen hierbij een belangrijke rol. 

In de eerste plaats is het raadzaam om schoenen te dragen die niet te smal of te krap zijn. Hier speelt Vionic slim op in: de schoenen geven je voeten de ruimte die nodig is om vrij te kunnen bewegen en functioneren. 

mortonse neuralgie

Je voeten worden niet gekneld en de juiste drukpunten worden gestimuleerd. Hiermee creĆ«er je een gezonde omgeving voor je voeten.  

Als bovendien blijkt dat er sprake is van een afwijkende stand van de voeten, dan corrigeert het Vio-Motionā„¢ voetbed waar nodig. Dit gepatenteerde voetbed met orthopedische technologie fungeert in feite als een ingebouwde steunzool.

Ingegroeide teennagel (Unguis Incarnatus)

Bij een ingegroeide teennagel groeit de rand van de teennagel in de huid. Dit kan leiden tot irritatie, pijn of een ontsteking. De huid rondom de nagel is rood, gezwollen en pijnlijk. Meestal treedt het probleem op aan de grote teen.

ingegroeide teennagel

Soms is dit probleem erfelijk en zit het gewoon in de familie, maar dikwijls ontstaat een ingegroeide teennagel door schoenen die te strak zitten. 

Hoe verhelpt/voorkomt Vionic een ingegroeide teennagel?

Een ingegroeide teennagel kan heel erg pijnlijk zijn, maar gelukkig is het ook goed te behandelen of zelfs te voorkomen. Zoals altijd, ligt de oplossing bij het dragen van de juiste schoenen. 

Bij een ingegroeide teennagel is het belangrijk om goed passend schoeisel te dragen dat niet te veel druk op je tenen zet. Vermijd te allen tijde strakke, puntige schoenen. 

Zoals eerder al aangehaald, bieden de schoenen van Vionic voldoende ruimte aan de voet. Let wel op: Vionic hanteert Amerikaanse schoenmaten, het is dus mogelijk dat je een maatje groter nodig hebt dan gebruikelijk.

Besluit 

Je staat er misschien niet bij stil, maar onze voeten krijgen dagelijks heel wat te verduren. En toch krijgen ze niet altijd de aandacht die ze verdienen, wat tot ernstige problemen en klachten kan leiden.

Een goede ondersteuning van je voeten is nochtans een absolute must. Bij Corpedi zijn we ervan overtuigd dat zorg dragen voor onze voeten, onze nummer Ć©Ć©n prioriteit zou moeten zijn. 

Met die overtuiging in het achterhoofd, zijn we begonnen met het aanbieden van Vionic: de nummer Ć©Ć©n wat betreft modieuze, orthopedische schoenen. Bekijk zeker ons online aanbod in de webshop of kom eens langs in ons verkooppunt te Noorderwijk. 

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *