Hoe bepaal je de juiste schoenmaat? (Vionic gids)

schoenmaat bepalen

Heb je soms last van pijnlijke voeten? Of ben je van plan om een nieuw paar schoenen te kopen? Spendeer dan extra aandacht aan het bepalen van de juiste schoenmaat. 

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar uit recent onderzoek van het British College of Podiatry blijkt dat de helft van de vrouwen schoenen zou dragen die niet goed passen. 

Te groot, te klein, te breed, te strak – de gevolgen van het dragen van een verkeerde maat kunnen groot zijn. Zo kan een verkeerde pasvorm leiden tot erg pijnlijke aandoeningen en misvormingen aan de tenen of voeten. In het ergste geval kunnen er zelfs permanente voetproblemen ontstaan.

Hoe vind je dan het perfect passende paar schoenen? Daar vertellen we je in dit artikel alles over!

Je lengtemaat bepalen 

Een belangrijke eerste stap is om je lengtemaat te bepalen. Wellicht denk je die wel te weten, maar we raden je toch aan om er eens een meetlint bij te halen. Veel mensen zijn zich er namelijk niet van bewust dat hun schoenmaat kan veranderen, door bijvoorbeeld een zwangerschap, warmte of verwondingen. 

vionic pantoffels

Een verandering van een paar millimeter kan er al voor zorgen dat je een grotere schoenmaat nodig hebt. Om die reden raden we je aan om de lengte van je voeten om de zoveel jaar op te meten. Hieronder vind je alvast een stappenplan dat je hierbij kan helpen. 

  • Stap 1: leg een blanco blad papier op de grond. Zorg ervoor dat het een harde, vlakke ondergrond is. Je kan het papier ook vastplakken aan de grond om te voorkomen dat het later verschuift. 
  • Stap 2: plaats beide voeten op het papier. Welke positie je ook kiest, je benen moeten licht gebogen zijn, zodat je schenen zich voor je enkels bevinden. 
  • Stap 3: teken de omtrek van je voeten. Zorg ervoor dat de pen recht naar beneden wijst, zodat de lijnen aan de buitenkant van je voet blijven en niet onder je tenen naar binnen schuiven. Het tekenen van de omtrek is bovendien het meest nauwkeurig, indien iemand anders dit voor je doet terwijl je zelf rechtop staat en recht vooruit kijkt met je armen slap langs je lichaam.
  • Stap 4: markeer de uiteinden van je contouren. Dit is vanaf de hiel tot de langste teen. Meet vervolgens de afstand ertussen. Het is belangrijk om beide voeten op te meten, aangezien de ene voet groter of kleiner kan zijn dan de andere. Houd steeds rekening met de grootste voet.
  • Stap 5: kijk met welke corresponderende schoenmaat de lengte van je voet overeenkomt. Dit kan echter verschillen van merk tot merk.

Je breedtemaat bepalen 

Nadat je de lengte van je schoen hebt bepaald, is het belangrijk om vervolgens de breedte van je voeten op te meten. Iets wat veel mensen over het hoofd zien. Nochtans zijn onze voeten heel verschillend. De ene heeft smalle voeten, de andere heeft wat bredere voeten. Het is dus raadzaam om te kiezen voor schoenen die bij je voeten passen. 

breedtemaat schoenen

Vooral het dragen van te krappe of smalle schoenen kan grote gevolgen hebben. De botjes in je voeten worden in dat geval namelijk tegen elkaar geduwd met als gevolg flinke blaren, eeltplekken en een afwijkende loopgang. Die klachten kunnen van tijdelijke aard zijn, maar het is ook mogelijk dat er blijvende lichamelijke klachten ontstaan zoals bijvoorbeeld een Halux Valgus. 

Safety first dus! De breedte van je voeten meet je eigenlijk op dezelfde manier op als de lengte. Met als verschil natuurlijk dat je deze keer de balomvang meet. Dit is de afstand tussen de breedste randen van je voorvoet. 

De juiste schoenmaat bepalen op basis van je afmetingen

Zodra je jouw maten hebt genoteerd, kan je bepalen wat de juiste schoenmaat is voor jou. In de eerste plaats is het belangrijk om te bepalen of je brede, smalle of gemiddelde voeten hebt. 

Hou er echter rekening mee dat de breedte van je voet afhankelijk is van veel factoren. In de eerste plaats is de breedte van je voet afhankelijk van de lengte van je voet. Daarnaast is het ook belangrijk om je geslacht mee in achting te nemen. 

Ben je een vrouw met schoenmaat 36 en heb je een balomvang van meer dan 23 centimeter, dan heb je een bredere voet dan normaal. Heb je daarentegen schoenmaat 40, dan is een balomvang van 23 centimeter eerder gemiddeld. 

Bovendien zijn mannenvoeten over het algemeen breder dan vrouwenvoeten. Wat als breed wordt beschouwd voor een vrouwenschoen, hoeft niet per se breed te passen voor een man. Een maattabel kan je hierbij helpen. 

maattabel breedte
maattabel breedte

Legende 

E wijdteGeschikt voor de smalle voet
G wijdteGeschikt voor de gemiddelde voet
H wijdteGeschikt voor de iets bredere voet
K wijdte Geschikt voor de brede voet
M wijdteGeschikt voor de zeer brede voet

De gewenste wijdtemaat kan je makkelijk aflezen bovenaan in de tabel. Zijn je voeten wat breder dan gemiddeld? Dan koop je best geen smalle schoenen. Handig om te weten: Vionic biedt hiervoor speciale wide width schoenen aan. Deze schoenen zijn meestal ongeveer 0,25 inch (=0,64 cm) breder dan de standaard medium breedte.

Vervolgens werpen we een blik op de lengte van je voeten. Hoewel je altijd de schoenmaattabel of pasvormgids van een merk moet raadplegen voordat je een nieuw paar koopt, zijn de meeste gebaseerd op ongeveer dezelfde maten.

maattabel lengte

Hou er wel rekening mee dat een maattabel meestal de lengte van de schoen aangeeft, niet de lengte van de voet waarvoor de schoen past. Over het algemeen geven de maten in een maattabel de lengte van de binnenholte van de schoen aan – met andere woorden, het voetbed. We raden je daarom aan om schoenen te kiezen die ongeveer 1,5 cm langer meten dan je voeten. 

Besluit

Geen enkele voet is hetzelfde en net daarom kan het een hele uitdaging zijn om goed passende schoenen te vinden. Het correct opmeten van je voeten en deze maten naast de maattabel van het schoenenmerk leggen, is daarom ook erg belangrijk. Zo kunnen we je steeds de meest ideale pasvorm garanderen voor een aangename en comfortabele schoen waarmee je heel de dag kan rondlopen!  

Heb je graag hulp bij jouw nieuwe aankoop? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Corpedi team. Wij helpen je graag met het bepalen van de juiste maat! 

    Een reactie achterlaten

    Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *